הנחות יסוד ב NLP – ה NLP כדרך חיים

ה NLP הוא תחום מרתק, ומביא אתו צמיחה והצלחה. מי שחווה תהליך NLP יודע שיש המון טכניקות נפלאות ב NLP, אבל לא רק. יש אנשים שממש מרגישים עליהם שהם "חיים את ה NLP" וזה הרבה מעבר להעברת טכניקה. אותם אנשים ממש חיים לפי הנחות היסוד של ה-NLP, שהם אמונות או תבניות חשיבה מקדמות, שהופכות ממש לתפיסות עולם חיוביות ומחזקות.

עם השנים אנו כבר יודעים לגיד, שהנחות היסוד של ה NLP הן מתנה לחיים. הבחירה לאמץ אותם מובילה לשינוי משמעותי וחיובי באיכות חיינו.

 

ה NLP זה כמו רכב רולס רויס מפואר והנחות היסוד הן המנוע שלו. המנוע זה מה שהופך את הרולס רויס לרכב המבוקש והעוצמתי שהוא. ובהקבלה, הנחות היסוד הן המנוע של ה NLP, שעליהם בנויים המושגים, המודלים והתהליכים של ה NLP. הנחת היסוד עושות לנו 'סדר' בחיים ומכוונות אותנו לאמונות מקדמות ולאיכות חיים גבוהה.

 

על מה הנחות היסוד משפיעות? על ביצועים גבוהים, על שיפור תקשורת בינאישית, על יצירת גמישות מחשבתית, על מודעות לחוזקות ולכישורים שלנו, על חיבור פנימי, על יצירת שלום בתוכנו ומחוצה לנו, על איזון ורגיעה פנימית ועוד.

 

להלן הנחות היסוד שחשוב שתכירו:

  1. האנרגיה זורמת לאן שתשומת הלב מתמקדת – הנחת היסוד הזו מסבירה לנו כמה חשוב המיקוד הפנימי שלנו, הכוונה שלנו, ההתמקדות שלנו. לפי הנחת יסוד זו, כאשר נחזור בעקביות על מחשבה מסוימת, על אמונה מסוימת – היא תקבל מאיתנו המון אנרגיה ותשומת לב, נכיר אותה לעומק, נחיה אותה ממש והיא תגדל ותגדל ותביא לחיינו עוד ועוד הוכחות לקיומה ולקיום אמונות שדומות לה. הנחת היסוד הזו נשענת על החוק של "דומה מושך דומה".
    הנחת היסוד הזו מלמדת אותנו כלל מאוד חשוב לחיים, איפה שנשקיע אנרגיה, שם זה יגדל בחיים. ניתן ללמוד מכך את החשיבות של החשיבה החיובית, אמונות מקדמות, מילים חיוביות, מעשים מקדמים. מה תרצו לראות במציאות חייכם? את זה תגדילו יותר ויותר ותשימו עליו את הפוקוס. תסמכו על זה שהוא יגדל.
  2. המפה אינה השטח – הנחת היסוד הזו משתמשת בדימוי המפה. אם נסתכל על המפה באטלס נראה צבעים כמו כחול ירוק וחום. ואם נהיה בשטח עצמו נראה מראות שונים לגמרי, נכון? יהיו בניינים, כבישים, גדרות, בתי ספר, פרחים והמון פרטים נוספים שלא נכללים ב"מפה". השטח הינו המציאות האובייקטיבית ואילו המפה היא החוויה הסובייקטיבית. הנחת היסוד הזו באה ללמד אותנו שלכל אדם יש את המפה הפנימית שלו שמשפיעה על איך הוא חווה את המציאות. המפה הפנימית שלנו מושפעת מתפיסת החושים שלנו וגם מהעולם של הרגשות, האמונות, הערכים והמחשבות שלנו. זה מסביר למה 2 אנשים יכולים לראות את אותה הסיטואציה בדרכים שונות, ומאפשר לנו לקבל את השוני הזה בינינו ולהבין אותו. מי שמעמיק בהנחת יסוד זו מבין שאת השטח אי אפשר לשנות "it is what it is" והדבר היחידה שאפשר לשנות זה את התפיסה הפנימית שלנו את המפה.
    הנחת היסוד הזו מאפשרת לנו תקשורת בינאישית טובה ומקדמת יותר, מאפשר לנו להכיל ולקבל, מאפשר לנו להיפתח לשינוי תפיסתי, מאפשר לנו לוותר על שיפוטיות וביקורת. זו מתנה גדולה לחיים.
  3. מאחורי כל התנהגות עומדת כוונה חיובית – ה NLP יודע להפריד בין ההתנהגות לבין הכוונה. ההתנהגות יכולה להיות שנויה במחלוקת ולעיתים אף הרסנית, אבל מאחוריה תמיד עומדת כוונה חיובית של בעל ההתנהגות, אחרת ההתנהגות לא היתה משתמרת. ב NLP חשוב לנו מאוד למצוא את הכוונה החיובית או הרווח המשני שמתקבל ולפעול להשיגו בדרך מקדמת עבורנו. בהנחת היסוד הזו אפשר להתחבר גם למצבים בהם אנו נפגעים מאחרים, אם נבין שהם עשו את המעשה כדי להיטיב עם עצמם (הכוונה החיובית שלהם עבורם) ולא מתוך רצון לפגוע בנו, זה עשוי להקל על התחושה שלנו.
    הנחת היסוד הזו מאפשרת לנו
    להגדיל את החוסן הנפשי, לסגל פרשנות מקדמת, לשפר מערכות יחסית בינאישיות ולהגדיל אותנו.
  4. לכל אדם יש את כל המשאבים הדרושים לו על מנת להגשים את מטרותיו – הנחת היסוד הזו אומרת שכל אדם יוכל להתמודד בכל סיטואציה שיקלע אליה בזכות חיבור למשאבים פנימיים שלו (בניגוד למשאבים חיצוניים מבחוץ). לפי הנחת יסוד זו בכולנו יש משאבים עצומים ורבים, ובכל סיטואציה נוכל להיעזר במשאבים הספציפיים הנדרשים באותה סיטואציה. הרבה פעמים אנחנו מקבלים את היכולות שלנו כמובנות מאליהן ולא מייחסים להם חשיבות. לפי ההנחה הזו חשוב שנכיר ביכולותינו, לא פחות מהחולשות שלנו. לרוב האנשים קל יותר למנות את החולשות שלהם מאשר את המקומות החזקים שבהם. אדם שמכיר ביכולות שלו: מוטיבציה, שמחה, הומור, אופטימיות, סתגלנות, יצירתיות, אהבה, נתינה ועוד – יהיה לו הרבה יותר קל לשלוף אותם ולהשתמש בהם בעת הצורך.
    הנחת היסוד הזו מחברת אותנו ליכולות הגבוהות ולמסוגלות שלנו, מאפשרת לנו להפיק מעצמנו את המיטב, מגדילה את תחושת המסוגלות והיכולת לסמוך על עצמנו.
  5. אם משהו אפשרי בעולם הוא אפשרי גם עבורי – הנחת יסוד זו היא המשך ישיר להנחת היסוד הקודמת, והיא מעניקה המון כוח ועוצמה לכל אחד. לפי הנחת יסוד זו, אם יש משהו שאפשרי בעולם לאדם אחד, אזי זה אפשרי גם עבורי. אם אדם שואף להגיע להישג משמעותי ויש אדם בעולם שהצליח בכך, ה NLP מכוון אותנו לעשות מודלינג או מידול וללמוד מאותו האדם מה היו השלבים שהביאו אותו להצלחה ובכך לקצר לנו את הדרך להשגתה, לחסוך הרבה משאבים וזמן על ניסוי וטעייה ופשוט לקצר את הדרך להצלחה.
    הנחת היסוד הזו מאפשרת לנו להימתח לגבול היכולת שלנו בידיעה שזה אפשרי עבורנו, בנוסף היא מביאה איתה רוגע ושלווה עם הידיעה שהשגת המטרה שלנו היא אפשרית, והיא מאפשרת לנו לעשות מידול להשגת יעדים גבוהים בפחות זמן. אפשר לקבל המון כוח מהידיעה הזו, ולהשתמש בה לגיוס מוטיבציה וחיבור לתחושת מסוגלות.
  6. אין כשלון אלא משוב לצמיחה – יש שאומרים שמה שאפשר ללמוד מכישלון אחד, אי אפשר ללמוד מ 100 ניצחונות. זה כל כך נכון. הרי בכל סיטואציה אפשר להצליח ואפשר פחות, השאלה היא איך אנחנו מתייחסים לתוצאה. הרבה פעמים יש נטיה שגויה לקבל כישלון כהפסד עצום, אי אמון בעצמנו או חוויה פנימית מקטינה. אדם שמגדיר את עצמו בהתאם לתוצאה שהשיג, הוא חוטא לעצמו ומקטין את עצמו לכדי התוצאה שלו. בפועל כל אחד מאיתנו הוא עולם ומלואו. לפי הגישה הזו, גם כישלון הוא תוצאה אפשרית, שלא מגדירה אותנו כבני אדם. במצב בו נתקלים בכישלון או בתוצאה שאינה כפי שרצינו, אנחנו יכולים לעצור וללמוד ממנה: מה עשינו טוב, מה עלינו לשפר, מה עובד לנו ומה פחות. הלמידה הזו היא כל כך משמעותית, מלמדת, מעצימה. כאשר רואים אותה כך, אין בכלל מושג של כישלון אלא למידה. ואז זה או הצלחה או למידה, בשניהם זה win-win עבורנו.
    הנחת היסוד הזו מאפשרת לנו להעריך את עצמנו על עצם מהותנו ללא תלות בתוצאה, היא מאפשרת לנו להפיק את המיטב מכל סיטואציה, היא מאפשרת לנו להיות בצמיחה מתמדת, לסגל חשיבה חיובית בה נוכל לראות את חצי הכוס המלאה גם בסיטואציות מורכבות.
  7. משמעות התקשורת היא בתגובה שבאה בעקבותיה – אולי גם לכם יצא שהתכוונתם לגיד משהו עם כוונה טובה, אבל הצד השני חווה אותו כמשהו לא נעים. ה NLP אומר שבמצב כזה, אין חשיבות למה התכוונת, וצריך לקחת אחריות על מה שקרה בפועל: להסביר ולהבהיר עד שנובן כהלכה. החידוש כאן הוא לא למהר להעביר את האשמה לצד השני ש'לא הבין נכון' או 'תמיד מעוות את דברינו' ובמקום זה לקחת אחריות על הדרך שבה אנחנו מתקשרים. כאשר מתרגלים את הנחת היסוד הזו מגלים שמשפט פשוט כמו "אני מתנצל שלא הסברתי את עצמי היטב, אנסח בשנית" יוצר שינוי עמוק בתקשורת הבינאישית, ביכולת לסמוך עלינו ואפילו לחבר את הצד השני שעד לפני רגע כעס עלינו ולהפוך אותו לאוהד שלנו. לפעמים השינוי שנדרש בהסבר החוזר הוא 'רק' לשנות מעט את הטון או את שפת הגוף וכבר המסר עובר אחרת. בנוסף, הנחת היסוד הזו באה ללמד אותנו לא לצפות ש"כבר יבינו אותי" או "הוא מכיר אותי, הוא ידע למה התכוונתי" אלא לפעול בכדי לייצר תקשורת ברורה שאינה מסתמכת על השערות ורצונות.
    הנחת היסוד הזו מאפשרת לנו התבוננות פנימית על עצמנו, מלמדת אותנו לקיחת אחריות, משפרת תקשורת בינאישית, שומרת על יחסים תקינים עם היקרים לנו ומלמדת אותנו לכבד את הזולת.
  1. בכל רגע נתון, בוחר כל אחד את הבחירה הנכונה ביותר, האפשרית לו – לפי ה NLP האפשרויות שכל אחד מזהה עבור עצמו תלויות במפת העולם שלו, הפרשנות שלו, התפיסות והאמונות שלו. לפי הנחת יסוד זו, כל אדם יבחר את האופציה אותה יתפוס כמאפשרת הישרדות בטוחה וטובה יותר, תוך התרחקות מכאב וסכנה והשגת עונג וביטחון בקלות יותר. אלו המדדים שמנחים כל אדם בבחירת האופציה הטובה לו ברגע נתון. לפעמים זו בחירה אוטומטית שמתבצעת תוך שבריר שניה במוחנו וגורמת לנו לפעול. טוני רובינס בספרו "להעיר את הענק" מדבר על הבחירה בעונג והתרחקות מכאב כתנאי בסיסי לכל אדם בבחירת דרכי פעולתו.
    הנחת היסוד הזו מאפשרת לנו שקט פנימי והבנה שעשינו את הטוב ביותר עבורנו בכל סיטואציה. זה מאפשר לנו לשחרר הרבה אשמה וביקורת עצמית ולהרגיש טוב יותר עם עצמנו.
  2. תמיד יש אופציה נוספת – הרבה פעמים כאשר מתמודדים עם סיטואציה מסוימת יש תחושה ש"אין מה לעשות, זו האופציה היחידה" מעין תחושה שיש רק אופציה אחת, אם התמזל מזלנו שתיים, בהם נוכל לפעול. יש הרבה אנשים שממש מתקשים להחליט או אפילו נמנעים מלהחליט וזה בגלל שהם לא יודעים שיש עוד אופציות! ה NLP בא ללמד אותנו גמישות מחשבתית, יצירתיות ויכולת ללמוד עוד על הנושא כך שנשנה את השקפת עולמנו לגביו. אלו יאפשרו לנו להגדיל את האופציות שעומדות לרשותנו. לכן, בכל סיטואציה בה נדרשת החלטה מצידנו, נשאף לפחות לשלוש אופציות ומעלה, כי לפי ה NLP רק אז באמת מתאפשרת בחירה. למה? כי באופציה אנחנו כבולים ועלולים לחוש כפיה, בשתי אופציות יכול להיווצר מאבק או קונפליקט האם לבחור באחת או בשניה ורק בשלוש אופציות ומעלה אנחנו באמת בוחרים את הטוב ביותר בעינינו מתוך כמה אפשרויות.
    הנחת היסוד הזו מאפשרת לנו לפתח יצירתיות, גמישות מחשבתית, אופטימיות וחיפוש מתמיד אחר אפשרויות נוספות ואחר האופציה הטובה לנו ביותר.

    מקווה שזה העשיר אתכם ושתיקחו את הנחות היסוד הללו כחלק מכם למסע החיים.
    אלו הנחות יסוד שביכולתן רק להצמיח אותנו ולסייע לנו בכל רגע נתון.

    המשיכו לעקוב אחר מאמרים וחומרים נוספים.

שיתוף העמוד